instrumenten

Op deze pagina presenteren we de instrumenten in onze collectie. Op dit moment is dat het Italiaanse orgel, maar we hopen het instrumentarium de komende jaren uit te kunnen breiden. Wilt u hieraan bijdragen, of heeft u een speciek idee? Neem dan contact met ons op.


Italiaans orgel

Het Italiaanse orgel is het project waarvoor deze stichting is opgericht. In de meeste oudemuziekconcerten worden tegenwoordig zogenaamde kistorgels gebruikt. De draagbaarheid van kistorgels weegt niet op tegen de compromissen die worden gemaakt in klank, stemming, draagkracht en andere essentiële onderdelen. Gedekt-registers, de standaard in kistorgels, waren in vroege (Italiaanse) orgels heel ongebruikelijk en dienden hooguit als een extra klankvariatie, maar nooit ter vervanging van een (open) Principale. De klank van zulke gedekte registers is namelijk wollig en mist boventonen, met als resultaat een instrument zonder draagkracht en projectie. Het is met zo'n kistorgel vrijwel onmogelijk om een ensemble van meer dan drie á vier musici voldoende te ondersteunen, laat staan een compleet barokorkest of koor.

Het nieuwe orgel is ontworpen naar Noord-Italiaanse voorbeelden rond 1600. Zulke Italiaanse orgels zijn bij uitstek geschikt voor het gebruik ensembles. De klank is zangerig en rijk aan boventonen, en laat zich hierdoor goed mengen met andere (barok)instrumenten en zangstemmen. Bovendien geven de ripieno-registers ook voldoende draagkracht om grotere ensembles en koren te ondersteunen. Het orgel heeft metalen pijpen, die onmisbaar zijn om in grotere akoestieken hoorbaar te blijven. Ook heeft het dubbele zwarte toetsen (voor een uitgebreide middentoonstemming), een klein pedaal en handmatige balgen als windvoorziening. Zo ademt het orgel echt, en is het niet afhankelijk van een elektrische windmotor.

Orgelmakerij Reil uit Heerde heeft het orgel in 2020 opgeleverd, waarna het door ensemble Castello Consort op 15 juli live op Radio 4 gepresenteerd werd, tijdens het NTR Avondconcert.

Het Italiaanse orgel is mede mogelijk gemaakt door het Gieskes-Strijbis Fonds, de Gemeente Den Haag, Dioraphte, Société Gavigniès, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Zuid-Holland), het Niemeijer Fonds, de Van Ommeren - De Voogt Stichting, en diverse particuliere donateurs.

Download de dispositie van het Italiaanse orgel